ΙΣΤΟΡΙΑ – ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ

1000 π. Χ.

Η πρώτη επαφή του ελληνικού στοιχείου με τον Πόντο με την αποστολή του Ιάσονα και των Αργοναυτών στην Κολχίδα. Πρώτη αποικία η Σινώπη, ακολουθούν τα Κοτύωρα, η Κερασούντα, η Τραπεζούντα.

302 π. Χ.

Ιδρύεται το Ελληνιστικό βασίλειο του Πόντου. Η δυναστεία των Μυθριδατών βασιλέων του Πόντου κυριαρχεί στη Μεσόγειο. Η ελληνική γλώσσα ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ.

65 π. Χ.

Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Ο Πόντος γίνεται Ρωμαϊκή επαρχία.

1ος Αιώνας μ.Χ

Ο σπόρος του χριστιανισμού βρίσκει εύφορο έδαφος στην Ποντιακή γη. Ο Άγιος Ευγένιος εκ Τραπεζούντος βρίσκει μαρτυρικό θάνατο και γίνεται ο Άγιος προστάτης της πόλης.

270 μ. Χ.

Χτίζεται η Ι.Μ Αγίου Ιωάννη του Βαζελώνα.

379 μ. Χ.

Στο όρος Μελά στην Τραπεζούντα χτίζεται η Μεγίστη Μονή της Παναγίας Σουμελά.

500 μ. Χ.

Ο Πόντος στη βυζαντινή αυτοκρατορία.

752 μ. Χ.

Χτίζεται το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα.

1204 μ. Χ.

Ιδρύεται η αυτοκρατορία της Τραπεζούντος από τον Αλέξιο Κομνηνό

1461 μ. Χ.

Η άλωση της Τραπεζούντας. Η πόλη πέφτει στα χέρια του Μωάμεθ του Β΄ του πορθητή. Ο Πόντος σκλαβωμένος. Αρχίζει ο βίαιος εξισλαμισμός.

1922 μ. Χ.

Οι Πόντιοι  ξεριζώνονται. Έπειτα από 2800 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στον Πόντο συντελείται ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ένα έγκλημα που μέχρι σήμερα παραμένει ατιμώρητο.

1994 μ. Χ.

71 χρόνια μετά τον ξεριζωμό, η Ελληνική Βουλή με νόμο αναγνωρίζει επιτέλους το μεγάλο αδίκημα της γενοκτονίας των Ποντίων και καθιερώνει την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης.

2004 μ. Χ.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 60 πόντιοι χορευτές χορεύουν τον υπέρτατο των χορών Πυρρίχιο, κάνοντας χιλιάδες συμπατριώτες μας Πόντιους, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για μια ακόμη φορά να νιώσουν συγκίνηση και υπερηφάνεια για την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Σήμερα...

Όπου όμως και εάν βρίσκονται, οι Πόντιοι διαφυλάττουν ΠΑΝΤΑ τη συνοχή τους, τη γλώσσα τους, τα τραγούδια και τις παραδόσεις τους.

Κρατούν τον πολιτισμό τους και με την εργατικότητα κ  την γνώση τους κατάφεραν και καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Σήμερα στην Ελλάδα ο πληθυσμός ποντιακής καταγωγής – Πόντιοι που ήρθαν πρόσφυγες σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους – είναι περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού της χώρας.