ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Ποντιακός Σύλλογος της Κατερίνης «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» ιδρύθηκε το 1990. Δραστηριοποιείται έντονα και δυναμικά στην Κατερίνη, την Πιερία αλλά και πανελλαδικά, καλλιεργώντας και αναπτύσσοντας κάθε μορφή της Ποντιακής λαϊκής παράδοσης.

Η προσέλευση και στελέχωση των τμημάτων με μεγάλο αριθμό μελών κυρίως νέων δίνει ώθηση στη συστηματική μας ενασχόληση με την διατήρηση και την διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού με ποικίλους τρόπους (βιβλίο-φωτογραφία-διαλέξεις κ.λ.π.) της διαλέκτου, των χορών, των τραγουδιών και της μουσικής, του θεάτρου, των ηθικών αξιών και των ιδανικών, των ηθών, εθίμων και των παραδόσεων μας.

Οι εσωτερικές δράσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη διώροφη φιλόξενη και άρτια  πολιτιστική του στέγη. Η  στελέχωση  των  τμημάτων  με  μεγάλο  αριθμό  μελών,  κυρίως  νέων,  δίνει  ώθηση  στη  συστηματική και σε βάθος  ενασχόληση  με  τη  διατήρηση  και  τη διάδοση  της  Ιστορίας   και  του  Πολιτισμού, στις  ποικίλες εκφράσεις τους (διάλεκτος, χορός, τραγούδι, μουσική, θέατρο,  ηθικές  αξίες, ήθη, έθιμα  και  παραδόσεις).

Της Παναγίας – 3ήμερο Αυγούστου

Θεσμός στην Πιερία. Χιλιάδες συμπατριωτών  συγκινούνται  και  συναρπάζονται  από  το  χρώμα, το  πνεύμα  και  το  κέφι που  κυριαρχεί. Αξιόλογες  παράλληλες  εκδηλώσεις, με ανθρωπιστικό και καλλιτεχνικό περιεχόμενο.

«Ημέρα Αγάπης & Αλληλεγγύης»

Εκδήλωση  με  έντονο  κοινωνικό  χαρακτήρα. Ανάδειξη  έργου-οικονομική  ενίσχυση  σημαντικών  ανθρωπιστικών  φορέων.

Καθαρά Δευτέρα

Μάιος – 5ήμερο Φεστιβάλ Βιβλίου

«Ποντιακός – Προσφυγικός Ελληνισμός»

(19η Μαΐου-Γενοκτονία Ποντίων, 29η Μαΐου-Άλωση Πόλης). Αξιόλογη εκδήλωση για το βιβλίο, αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Ανατολής, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη απήχηση. Εμπλουτίζεται με δρώμενα λόγου, μουσικής και φωτογραφίας για τον ιστορικό Πόντο.

Επίσης ο Σύλλογος διοργανώνει:

Εκθέσεις αγιογραφίας και φωτογραφίας, χοροεσπερίδες, χορευτικά και χορωδιακά φεστιβάλ, εκδηλώσεις αναβίωσης εθίμων. Συνδιοργανώνει εκδηλώσεις Εθνικής  Μνήμης  για  τη  Γενοκτονία του  Ποντιακού  Ελληνισμού.

Λειτουργούν συστηματικά:

Χορευτικά Τμήματα κάθε ηλικίας (200 μέλη), εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων (Λύρα-Αγγείο-Γαβάλ-Νταούλι, 50 μέλη), τμήμα  Ποντιακής Διατροφής και Κουζίνας, Νεολαίας (60 μέλη), μικτής Χορωδίας (50 μέλη), Βιβλιοθήκης και Φωτογραφίας καθώς και Τράπεζα Αίματος (350 μέλη).

Τα  τμήματα  του  Συλλόγου  παρουσιάζουν διαρκή και αξιόλογη δραστηριότητα, συμμετέχοντας σε κορυφαίες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο  εξωτερικό (Κύπρος, Αλγερία, Κίνα, Αυστρία, Σερβία, Ηνωμένες Πολιτείες, κ.ά.).

Η πληρέστερη γνώση του παρελθόντος μας, του μεγαλείου και της επώδυνης διαδρομής των προγόνων αποτελούν πράξη σεβασμού στις ρίζες, θεμέλιο λίθο ύπαρξης, ενδυνάμωση της αυτογνωσίας και της αυτοσυνειδησίας μας, άρα ευθύνη και χρέος, ελπίδα και προοπτική.