Εφορεία Ιματισμού | Ποντιακή Φορεσιά

 Ζίπκα (ανδρική) και Ζιπούνα ή Ζουπούνα (γυναικεία) φορεσιά. Μαζί με τη λύρα και τον γλυκόλαλο ήχο της αποτελούν την απόλυτη ταύτιση με τον Πόντο και το απόλυτο διακριτικό, σήμα κατατεθέν κάθε ποντιακής παρουσίας. Η περίφημη, λοιπόν, ποντιακή φορεσιά, με τους τόσους ισχυρούς ιστορικούς και θρησκευτικούς  συμβολισμούς, τα διαχρονικά για το χαρακτήρα της «ράτσας» μας μηνύματα, με τα καλαίσθητα γεμάτα γούστο εξαρτήματα και στολίδια της, η περηφάνια μας στην προεδρική φρουρά και στον Άγνωστο Στρατιώτη, τραγουδήθηκε και τραγουδιέται στη ζωή των Ποντίων και σε κάθε της έκφραση, με δέος και νοσταλγία.    

Η συγκεκριμένη Εφορεία  είναι αυτή της τεράστιας ευθύνης και  της συνεχούς εγρήγορσης, της επιμελούς φροντίδας και της σχολαστικής συντήρησης, της τάξης, της καθαριότητας και της ευπρέπειας. Η ποντιακή φορεσιά μάς εκφράζει, μάς παθιάζει  και μάς αντιπροσωπεύει. Οι κυρίες του τμήματος που έχουν «χρεωθεί» όλο αυτό το κεφάλαιο- εκατό (100) και πλέον είναι οι φορεσιές μας- επιτελούν τεράστιο έργο, αφιερώνουν χρόνο ατελείωτο, έχουν  το μεράκι τους αστείρευτο,  κερδίζοντας  τη σχέση εμπιστοσύνης και τη ζεστή επικοινωνία μ΄ αυτούς που με περηφάνια θα τη φορέσουν.

 Φυσικά, το κόστος μιας πλήρους και ολοκληρωμένης ποντιακής παραδοσιακής φορεσιάς είναι πολύ μεγάλο. Το διοικ. συμβούλιο του συλλόγου «ματώνει» πραγματικά, αλλά δίνει λύσεις, έχοντας συναίσθηση πως το διακύβευμα είναι μεγάλο και η πρόκληση πάντα μπροστά. Η εικόνα, η εμφάνιση επιβάλλεται να είναι τέλεια.