Με απόλυτηεπιτυχία η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ στην τράπεζα αίματος της «ΠΑΝΑΓΙΑΣΣΟΥΜΕΛΑ» ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

Το τμήμα αιμοδοσίας του συλλόγου μας ιδρύθηκε το 1993 και κατάφερε γρήγορα να καταξιωθεί για την σημαντική κοινωνική προσφορά του.Εθελοντές αιμοδότες-μέλη του τμήματος, μπορούν να γίνουν μέλη και φίλοι του συλλόγου ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι και υποχρεούνται, αν βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους να αιμοδοτούν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ατομικά ή και κατά τη διάρκεια ομαδικών αιμοδοσιών που θα οργανώνει το Δ.Σ. μία ή δύο φορές το χρόνο.

ΕΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΛΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΊΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΟΙ ΕΓΡΑΦΕΣ ΜΕΛΩΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 3 ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

Ο θεσμός της  εθελοντικής αιμοδοσίας

έχει καθιερωθεί και στη χώρα μας.

  Εμείς όμως οι Έλληνες αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της κοινωνικής αυτής προσφοράς και έτσι οι ανάγκες της Ελλάδας σε αίμα δεν καλύπτονται ακόμη όλες.

Κύριες αιτίες γιαυτό είναι ο αδικαιολόγητος φόβος, η προκατάληψη και η άγνοια γύρω από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Στο έντυπο αυτό δίνουμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες, που σκοπό έχουν ν΄αποσαφηνίσουν τις λανθασμένες εντυπώσεις.

 


 

 

Τι είναι το αίμα

Τι είναι μετάγγιση

αίματος.

 

 

Το αίμα είναι ένας ιστός σε ρευστή κατάσταση , που χρησιμεύει σα μέσο επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων οργάνων του σώματος. Πρωταρχικός και αναντικατάστατος ρόλος του είναι η μεταφορά οξυγόνου, που γίνεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένας ακόμη κύριος ρόλος του είναι η άμυνα του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια, λειτουργία που κάνουν τα λευκά αιμοσφαίρια. Παράλληλα, το αίμα μεταφέρει θρεπτικές ουσίες, ορμόνες και βιταμίνες, διακινεί προϊόντα λειτουργίας του ενός οργάνου προς κάποιο άλλο και λειτουργεί σαν αγωγός για την αποβολή από τα νεφρά διαφόρων άχρηστων ή και βλαβερών στοιχείων. Τέλος, με τα αιμοπετάλια και τους παράγοντες της πήξης εξασφαλίζεται η αιμόσταση, δηλαδή σταματάει η αιμορραγία σε περίπτωση τραυματισμού των αγγείων.

Ομάδες αίματος

Το αίμα χωρίζεται σε διάφορες κατηγορίες. Οι κατηγορίες αυτές ή ομάδες αίματος καθορίζονται από ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στην επιφάνεια των ερυθρών αιμοσφαιρίων, όπως είναι η Α και η Β .

Οι ουσίες αυτές ή υπάρχουν και οι δύο ταυτόχρονα, ή η κάθε μία τους χωριστά, ή δεν υπάρχουν καθόλου.

Όταν υπάρχουν και οι δύο, η ομάδα λέγεται "ΑΒ" Όταν υπάρχει μόνο η "Α" , η ομάδα λέγεται "Α" Όταν υπάρχει μόνο η "Β" , η ομάδα λέγεται "Β" Όταν δεν υπάρχει καμία, η ομάδα λέγεται "Ο" Εκτός από τις ουσίες Α και Β , υπάρχει στο αίμα και ο παράγων ρέζους θετικός ή ρέζους αρνητικός. Παρ όλο που σε κάθε μετάγγιση γίνεται σχολαστικός έλεγχος  της ομάδας αίματος του αιμοδότη και του αιμολήπτη, είναι σωστό να ξέρει ο καθένας μας σε ποια ομάδα ανήκει το αίμα του.

Μετάγγιση αίματος είναι η χορήγηση αίματος ενός ατόμου σε άλλο άτομο. Το αίμα αυτό, μέσα στο κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπου που παίρνει αίμα, αντικαθιστά προσωρινά εκείνο που λείπει, μέχρι να δοθεί καιρός στο μυελό των οστών (που, όπως είναι γνωστό, παράγει το αίμα) να το αναπλάσει. Ακόμη γίνεται μετάγγιση μόνο αιμοπεταλίων ή μόνο πλάσματος ή παραγώγων του πλάσματος.

Χρήσιμες πληροφορίες για τον αιμοδότη

 

Κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει αιμοδότης, εφ΄όσον είναι υγιής και έχει ηλικία μεταξύ 18 και 62 ετών. Η υγεία του αιμοδότη εξετάζεται σχολαστικά.

Γίνεται λήψη ιστορικού, ελέγχεται η πίεση του αίματος, ερευνάται μήπως ο αιμοδότης είναι αναιμικός. Το αίμα πριν χορηγηθεί, εξετάζεται επίσης σχολαστικά για αρρώστιες τις οποίες είτε υπάρχουν και αγνοούνται, είτε έχει περάσει ο αιμοδότης χωρίς να το ξέρει (ηπατίτιδα, σύφιλη, AIDS). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οτιδήποτε το αίμα δεν χορηγείται και ειδοποιείται ο αιμοδότης για να κάνει τις εξετάσεις που πρέπει. Η διάρκεια της αιμοληψίας είναι μόνο πέντε λεπτά και γίνεται πάντα με συσκευές μιας χρήσης. Ο αιμοδότης μένει μετά άλλα δέκα λεπτά ξαπλωμένος και πίνει ένα αναψυκτικό. Μόνο δέκα λεπτά χρειάζεται ο οργανισμός για να αναπληρώσει τον όγκο του αίματος που του έχει αφαιρεθεί.

Καλό είναι μετά την αιμοδοσία, για μία ώρα, να αποφεύγεται το κάπνισμα και η βαριά σωματική εργασία.

Η συχνότητα που μπορεί ένας αιμοδότης να δίνει αίμα είναι κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες. Συνήθως οι τακτικοί αιμοδότες δίνουν αίμα τρεις φορές το χρόνο

 

Το αίμα που δίνει ένας αιμοδότης μπορεί να διατηρηθεί από 21 μέχρι 32 μέρες, πάντοτε μέσα σε ειδικό ψυγείο. Πολλά πολύτιμα προϊόντα (παράγωγα) παίρνονται από το αίμα, όπως το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα αιμοπετάλια, οι παράγοντες πήξης, η γ-σφαιρίνη, η αλβουμίνη και άλλα, που μπορούν να διατηρηθούν πολύ περισσότερο.

Μη φοβάστε να δώσετε αίμα.

 

Πολλοί άνθρωποι διστάζουν να προσφέρουν αίμα, ακόμη κι αν πρόκειται να βοηθήσουν δικό τους άνθρωπο. Αυτό συμβαίνει επειδή φοβούνται. Ο φόβος αυτός είναι αδικαιολόγητος, γιατί η αφαίρεση μικρής ποσότητας αίματος από τον οργανισμό είναι ακίνδυνη.

Η ποσότητα που παίρνεται, με τελείως ανώδυνο τρόπο, δεν ξεπερνάει τα 450 γραμμάρια.

 

 

 

 

ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 

     Το Δ.Σ. του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ",στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, που μεταξύ των άλλων αποβλέπουν και αποσκοπούν στην κοινωνική αλληλεγγύη και προσφορά, αποφάσισε την ίδρυση τμήματος αιμοδοσίας  και καλεί τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου να στηρίξουν ολόψυχα την προσπάθεια αυτή. Με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος ορίζει τον ακόλουθο κανονισμό:

άρθρο 1

  Σήμερα την 20/12/2002 ιδρύεται τμήμα Αιμοδοσίας του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ" με έδρα το τμήμα Αιμοδοσίας του ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

άρθρο 2

  Σκοπός του τμήματος είναι η κάλυψη εκτάκτων αναγκών σε αίμα των μελών του συλλόγου, καθώς επίσης των αιμοδοτών-μελών του τμήματος. Για τρίτα πρόσωπα, μετά από απόφαση του Δ.Σ.

άρθρο 3

  Εθελοντές αιμοδότες-μέλη του τμήματος, μπορούν να γίνουν μέλη και φίλοι του συλλόγου ηλικίας άνω των 18 ετών, οι οποίοι και υποχρεούνται, αν βέβαια το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους να αιμοδοτούν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ατομικά ή και κατά τη διάρκεια ομαδικών αιμοδοσιών που θα οργανώνει το Δ.Σ. μία ή δύο φορές το χρόνο.

άρθρο4

Οι αιμοδότες, οι σύζυγοι, τα τέκνα και οι γονείς τους δικαιούνται μέχρι και 5 φιάλες αίμα σε διάστημα ενός έτους. Το πλέον των 5 φιαλών αίμα, που θα χρειαστεί να λάβουν, υποχρεούνται να το αντικαταστήσουν εντός ενός μηνός από τη λήψη του.

άρθρο 5

  Οι μη αιμοδότες, μέλη και μη του συλλόγου, δικαιούνται μέχρι 2 φιάλες αίμα ανά έτος που υποχρεούνται να το αντικαταστήσουν εντός ενός μηνός από τη λήψη του.

άρθρο 6

 Μέλος του τμήματος που αδικαιολόγητα  δεν δραστηριοποιείται αιμοδοτικά για δύο συνεχή έτη, διαγράφεται.

άρθρο 7

  Το αίμα χορηγείται κατόπιν σημειώματος που θα εκδίδεται από την τριμελή αιμοδοτική επιτροπή προς το τμήμα, Αιμοδοσίας του Γ. Ν. ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, στο οποίο θα αναφέρεται το ονοματεπώνυμο του λήπτη, ο τόπος νοσηλείας του και ο αριθμός των φιαλών που χορηγείται. Αντίγραφο του σημειώματος φυλάσσεται σε ειδικό  φάκελο στο  αρχείο του τμήματος.

άρθρο8

  Κάθε αιμοδότης εφοδιάζεται με την ειδική κάρτα εθελοντή αιμοδότη όπου αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του, η ομάδα αίματος και οι ημερομηνίες κατά τις οποίες αιμοδοτεί.

άρθρο 9

  Την εφαρμογή των άρθρων του καταστατικού και τη σωστή διάθεση των φιαλών αίματος έχει τριμελής επιτροπή εκ των αιμοδοτών, ένα μέλος της οποίας είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

άρθρο 10

  Σε περίπτωση οριστικής διακοπής της λειτουργίας του τμήματος, τις τυχόν διαθέσιμες φιάλες αίματος θα διαχειριστεί το τμήμα αιμοδοσίας του Γ. Ν. Κατερίνης σε συνεργασία με την τριμελή επιτροπή και μόνο για τα μέλη- αιμοδότες.                                 

Κατερίνη 20 Δεκεμβρίου 2002

ΤΟ Δ.Σ.                                                                                                     ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

 

 

ΑΡΧΗ ΣΕΛΙΔΑΣ