Αδελφοποίηση σχολείων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας με φόντο τον ποντιακό ελληνισμό

Εθιμοτυπική επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πραγματοποίησαν στελέχη της εκπαίδευσης της νότιας Ρωσίας και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο προγράμματος αδελφοποίησης με σχολικές μονάδες της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας.

Σχολικές μονάδες τις ευρύτερης περιοχής αδελφοποιήθηκαν, με πανηγυρικό τρόπο και κάθε επισημότητα, με αντίστοιχες πόλεων της Ν. Ρωσίας στις οποίες είναι έντονο το ποντιακό στοιχείο.

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης, εκπρόσωποι των Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας επισκέφτηκαν τον Ποντιακό Σύλλογο «Παναγία Σουμελά» Κατερίνης, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018. Τους υποδέχθηκε το ΔΣ του συλλόγου και τους ξενάγησε στις όμορφες και άρτιες εγκαταστάσεις που προκάλεσαν θαυμασμό και ικανοποίηση.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για ζητήματα του ποντιακού ελληνισμού αλλά και για θέματα ανταλλαγής αποστολών και επισκέψεων. Στους επισκέπτες δόθηκαν αναμνηστικά, βιβλία και άλλα δώρα, και φυσικά η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ποντιακό γλέντι.

Η αδελφοποίηση αυτή θα έχει πολλαπλά οφέλη σε εκπαιδευτικό, πολιτισμικό αλλά και τουριστικό επίπεδο, με την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, την ανάπτυξη κοινών παιδαγωγικών δράσεων και διαπολιτισμικών σχέσεων, τις αμοιβαίες επισκέψεις και φιλοξενία των μαθητών, με σκοπό τη γνωριμία της ιστορίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού άλλων χωρών.