19ο Φεστιβάλ Βιβλίου για τον Ποντιακό και Προσφυγικό Ελληνισμό

Τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2019 ξεκίνησε  το 19ο Φεστιβάλ Βιβλίου για τον Ποντιακό και Προσφυγικό Ελληνισμό που διοργανώνει κάθε άνοιξη ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Π.Σουμελά» στο φιλόξενο χώρο της πρώην Αστικής Σχολής Αικατερίνης.

Περισσότεροι από 300 τίτλοι βιβλίων, έκθεση φωτογραφίας με αναφορά στο Δυτικό Πόντο και στο Κολλέγιο Ανατόλια της Μερζιφούντας (19ος αι. αρχές 20ου αι.) που σήμερα λειτουργεί στην Πυλαία Θεσ/νίκης, συλλογή παραδοσιακών φορεσιών της Νίτσας Ξανθοπούλου, ομιλίες, προβολές, χορωδίες και μουσικά σχήματα πλαισιώνουν ένα πλούσιο πενταήμερο ιστορίας και πολιτισμού.

Οι εκθέσεις λειτουργούν κάθε μέρα 10:00 – 14:00 και 18:00 – 22:00 ενώ  κάθε βράδυ μετά τις 8 μ.μ στον ίδιο χώρο, πλήθος κόσμου παρακολουθεί τις παράλληλες εκδηλώσεις λόγου, ήχου και εικόνας.

Τη Δευτέρα 27 Μάιου, πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, η διδάκτορας Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου της Ταξιδεύοντας στον Πόντο- Τουρισμός της νοσταλγίας μας ταξίδεψε στον Πόντο του σήμερα με οδηγό τις μνήμες και τα συναισθήματα και η χορωδία του συλλόγου στα τραγούδια της Μαύρης Θάλασσας.

Την Τρίτη το βράδυ 28 Μαΐου, προβλήθηκε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη «Η Μπάντα» βασισμένο στην αληθινή ιστορία του μοναδικού επιζήσαντα από την τραγική μπάντα της Κερασούντας Γιάννη Παπαδόπουλου. Ακολούθησε συζήτηση με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και ανταλλαγή απόψεων.

Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων συνεχίζεται με το «Αφιέρωμα στο Δυτικό Πόντο» από τον διδάκτορα  ιστορίας Θωμά Αλεξιάδη σήμερα Τετάρτη στις 20:00 μ.μ. Συμμετέχει η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Κατερίνης  με τραγούδια της Καππαδοκίας.

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου ο πολύ αγαπητός στο κοινό της πόλης μας συγγραφέας Διαμαντής Λαζαρίδης θα μιλήσει για την εκπαίδευση των Ελλήνων του Δυτικού Πόντου και ο εκπαιδευτικός Γιώργος Λυσαρίδης για το «Αμερικάνικο Κολλέγιο Ανατόλια και την εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά του στον Πόντο». Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το Μουσικό Σύνολο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής & Παραδοσιακών Οργάνων «Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω».